Zdrowie w podróży

W trakcie podróży

Problemy z aklimatyzacją

Początki wymarzonego urlopu mogą być trudne. Turystom często towarzyszą problemy związane z chorobą morską, z zaaklimatyzowaniem się w nowej sferze klimatycznej, różnicami temperatur czy jet lagiem. Jak się z nimi uporać?

Choroba lokomocyjna

Aż 20 proc. podróżujących zmaga się z chorobą lokomocyjną – czyli inaczej kinetozą. Jej przyczyną jest różnica pomiędzy tym, jak wzrokowo postrzegamy podróż (np. płynąc statkiem widzimy spokojny horyzont), a jak odbiera ją narząd równowagi, czyli błędnik (odczuwa kołysanie podczas podróży drogą morską). Do mózgu docierają zatem sprzeczne sygnały od różnych zmysłów, co wywołuje przykre dolegliwości, takie jak: zawroty głowy, nudności, wymioty, gorsze samopoczucie, a nawet zaburzenia równowagi i tętna oraz oczopląs. W przypadku występowania choroby lokomocyjnej, najlepiej wybierać środek komunikacyjny, w którym najmniej odczuwamy dyskomfort (zazwyczaj jest to pociąg). W samochodzie najlepiej wybrać miejsce obok kierowcy i lekko uchylić okno, w autobusie – z dala od osi kół i przodem do kierunku jazdy. W samolocie zaleca się zająć fotel koło skrzydeł, nad kołami. Na statku z kolei najlepiej wybrać kajutę zlokalizowaną blisko środka promu.

 

Zaleca się zjeść lekki posiłek na godzinę przed wyruszeniem w podróż, unikanie picia słodkich napojów i spożywania słonych potraw (sól zwiększa ilość płynów w kanalikach, co potęguje uczucie dyskomfortu). W czasie podróży najlepiej przyjąć pozycję półleżącą, zrezygnować z czytania i unikać wpatrywania się w przemieszczające się za oknem obiekty. Najlepiej rozmawiać lub słuchać relaksującej muzyki. W wypadku nasilających się dolegliwości, najlepiej zaczerpnąć świeżego powietrza i wykonać serię głębokich wdechów i wydechów. Jeśli to niemożliwe, ulgę przyniesie położenie na kark i czoło chłodnych okładów.

Jet lag

Jet lag, czyli zespół nagłej zmiany czasowej, znany jest każdemu, kto w krótkim czasie pokonał różnicę trzech stref czasowych. Im większy dystans pokonujemy, tym bardziej zdezorientowany jest nasz organizm, a objawy jet lagu – dokuczliwsze. Do tych najbardziej charakterystycznych należą: złe samopoczucie, zmęczenie, bóle głowy i bezsenność. Jak sobie z nimi poradzić?

a) W przypadku podróży na zachód – kilka dni przed wyjazdem należy kłaść się spać później niż zwykle i później wstawać. Po dotarciu na miejsce, nawet jeśli w Polsce jest już noc, warto wytrzymać z pójściem spać aż do wieczornych godzin.

b) W przypadku podróży na wschód – kilka dni przed wyjazdem należy kłaść się spać wcześniej niż zwykle i odpowiednio wcześniej wstawać. W czasie podróży dobrze jest się zdrzemnąć, a po dotarciu na miejsce – położyć się ze spać późnym wieczorem (nawet jeśli w Polsce byłaby to godzina popołudniowa).

c) Już kilka dni przed podróżą warto przestawić zegarek na czas miejsca, do którego się wybieramy. Dzięki temu organizm łatwiej zaadaptuje się do nowej strefy czasowej.

d) Podróżujmy w wygodnych, przewiewnych ubraniach. W czasie podróży samolotem czy autobusem, warto ściągnąć buty, dzięki czemu unikniemy spuchnięcia kostek. Jeśli to możliwe, starajmy się co dwigodziny wstać z miejsca i przejść kilka kroków lub zrobić serię skłonów, co pobudzi krążenie.

e) Przed podróżą warto wybrać lekki posiłek, a w drodze – unikać picia kawy i napojów alkoholowych. Sięgajmy po wodę mineralną, dzięki której unikniemy odwodnienia i uczucia zmęczenia.

f) Po dotarciu na miejsce przed pierwsze dwa dni nasz organizm będzie adaptował się do nowej strefy czasowej. Należy w tym czasie wysypiać się, dbać o lekkostrawną dietę i unikać picia alkoholu.

Choroba wysokogórska

Wspinanie się w wysokich górach wymaga nie tylko przygotowania kondycyjnego. Nie wolno zapominać o niebezpieczeństwach związanych z trudnymi warunkami środowiskowymi – niższym ciśnieniem atmosferycznym, obniżoną temperaturą, niedotlenieniem i wzmożonym narażeniem na promienie słoneczne. Przebywanie w warunkach wysokogórskich może wywołać schorzenia związane z niedociśnieniem i niedotlenieniem (np. ostra choroba wysokogórska), choroby związane z niską temperaturą lub nasłonecznieniem. Aby ich uniknąć, należy zadbać o profilaktykę farmaceutyczną, ale też rozsądnie zaplanować swoją podróż. W ciągu jednej doby nie należy pokonywać zbyt dużych wysokości. Bezwzględnie powinniśmy zadbać także o regularny odpoczynek, spożywanie regularnych posiłków, nawadnianie organizmu i stosowną, dopasowaną do warunków odzież. Zanim przekroczymy próg 3000 m, zaplanujmy dwudniowy odpoczynek, który pomoże organizmowi zaadaptować się do nowych, trudnych warunków (mniejsza gęstość powietrza, mniejsza zawartość tlenu). Spożywanie alkoholu jest zdecydowanie odradzane.

Ochrona przed słońcem

Palące słońce i wysokie temperatury w krajach tropikalnych często wywołują poczucie dyskomfortu Europejczyków, którzy nie są przystosowani do takich warunków. Co więcej, brak odpowiedniej ochrony przed promieniami słonecznymi może mieć niebezpieczne konsekwencje zdrowotne, np. wywoływać udary. Jak zadbać o siebie i swoich bliskich?

  • Kremy i balsamy z wysokimi filtrami to absolutna podstawa! Należy go nałożyć na suchą skórę już 15-30 minut przed wyjściem na słońce. Dodatkową warstwę powinniśmy zaaplikować po długiej kąpieli w morzu czy basenie.
  • Pamiętajmy o ochronie głowy – nośmy kapelusz lub chustkę. Nakrycie głowy uchroni nas przed groźnym udarem słonecznym.
  • Unikajmy wystawiania się na słońce między 11.00 a 15.00 – wtedy nasłonecznienie jest najgroźniejsze.
  • Należy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu – pijmy dużo niegazowanej wody mineralnej, ale zdecydowanie unikajmy napojów z kofeiną i alkoholowych.
  • Osoby aktywne fizyczne powinny szczególnie uważać – nadmierny wysiłek nie jest wskazany.
  • Przed wyjazdem powinniśmy skonsultować się z lekarzem – przy występowaniu niektórych chorób przewlekłych nie zaleca się opalania.

Higiena i bezpieczna konsumpcja

Podróżni są szczególnie narażeni na choroby spowodowane zakażoną wodą lub jedzeniem, dlatego bezwzględnie należy przestrzegać zasad higieny. Pozwoli to uniknąć zachorowania na dur brzuszny czy wirusowe zapalenie wątroby typu A i B, choć równie ważne jest przyjęcie profilaktycznej szczepionki. O czym należy pamiętać?

  • Powinniśmy pić wyłączenie butelkowaną wodę lub napoje z puszek. Nie wolno sięgać po wodę nieznanego pochodzenia, lepiej zrezygnować też z kostek lodu w napojach zamawianych w lokalach gastronomicznych. Pamiętajmy, że filtrowanie nie daje nam gwarancji czystej wody, ale przegotowanie – już tak. Doprowadzenie wody do 100 stopni zabija znajdujące się w niej bakterie, wirusy i pasożyty.
  • Ręce i zęby należy również myć oczyszczoną wodą.
  • Jedzenie kupujmy i zamawiajmy tylko w sprawdzonych lokalach gastronomicznych, nigdy u ulicznych sprzedawców.
  • Zanim coś zjemy, upewnijmy się, że jedzenie było przechowywane i przygotowane w higienicznych, bezpiecznych warunkach. Szczególną ostrożność należy zachować przy spożywaniu mięsa oraz owoców morza. Nigdy nie należy spożywać ich w formie surowej! Potrawy podawane na ciepło należy jeść bezpośrednio po podaniu – z każdą kolejną chwilą namnażają się zarazki.
  • Surowe owoce możemy spożywać tylko po starannym umyciu i obraniu ze skórki.
  • Pamiętajmy, że nawet niewielkie zadrapanie może doprowadzić do zarażenia się niebezpiecznym tężcem. Aby tego uniknąć, zawsze wybierajmy pełne obuwie. Klapki i sandały nie zapewnią wystarczającej ochrony, również przed terenami porośniętymi wysoką trawą, wśród której mogą przebywać jadowite węże.
  • Należy zadbać także o ochronę przed owadami, które przenoszą groźne choroby (np. żółtą febrę, malarię). Aby uniknąć ukłucia, warto ograniczyć pobyt na świeżym powietrzu od zmierzchu do świtu, bezwzględnie stosować środki odstraszające oraz zakupić ochronną moskitierę.
  • Bezwzględnie należy unikać kontaktu ze zwierzętami – zarówno tymi żyjącymi w miastach (koty, psy), jak i tymi występującymi na niezaludnionych terenach (małpy, węże, nietoperze). Ich ukąszenia mogą być niebezpieczne, a część z nich jest nosicielami groźnej wścieklizny.

Choroby przenoszone drogą płciową

Unikanie kontaktów z owadami i zwierzętami oraz przestrzeganie zasad higieny nie zagwarantują nam jeszcze pełnego bezpieczeństwa. Pamiętajmy, że to także ludzie przenoszą wiele groźnych chorób. Drogą kropelkową rozprzestrzeniają się m.in. błonica, grypa, gruźlica czy świnka. W krajach rozwijających się standard obsługi medycznej zdecydowanie odbiega od europejskich norm – podczas przyjmowania dożylnie leków w placówkach medycznych można zarazić się wirusowym zapaleniem wątroby typu B czy HIV.

 

Dużym zagrożeniem są również choroby przenoszone drogą płciową – obok najpowszechniejszego HIV, poprzez przypadkowe i niezabezpieczone kontakty seksualne można zarazić się amebozą (wywołana przez pasożyty choroba, która może doprowadzić do śmierci), kiłą, rzeżączką i chlamydiozą. Najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobom przenoszonym drogą płciową jest oczywiście bezwzględne używanie prezerwatyw podczas przypadkowych stosunków seksualnych.

Niebezpieczne wirusy i pandemie

Mimo postępu medycyny, wciąż pojawiają się nowe, nieznane wirusy i wybuchają groźne epidemie na masową skalę, nazywane pandemiami. Światowa Organizacja Zdrowia na bieżąco aktualizuje listę epidemii na świecie. Obecnie znajdują się na niej m.in. cholera, ptasia grypa, dżuma, wirus Ebola czy Zika.

WZW A

Znana również jako choroba brudnych rąk lub żółtaczka pokarmowa. To ostra choroba zakaźna, wywoływana przez wirus. Choć występuje na całym świecie, szczególnie rozprzestrzeniona jest na terenach o niskim standardzie sanitarnym – głównie w państwach afrykańskich, w tym chętnie odwiedzanym przez Polaków Egipcie. W ponad 95 proc. przypadków do zakażenia dochodzi drogą pokarmową (fekalno-oralną) przez spożycie niedostatecznie czystej wody lub niewystarczające zdezynfekowanych owoców, warzyw, ryb i owoców morza. Zarazić się można już przez wypicie napoju z kostkami lodu z wody skażonej przez fekalia osoby chorej.

 

W pierwszej fazie chorobie towarzyszą tzw. objawy zwiastunowe – przypominające grypę lub zatrucie pokarmowe. Kolejnym etapem jest wystąpienie najbardziej typowego objawu, czyli żółtaczki (żółknieje twarz i twardówki oczu). Ponadto chorzy mogą mieć powiększoną wątrobę, złe samopoczucie, podwyższoną temperaturę ciała, brak apetytu, bóle mięśniowo-stawowe, bóle brzucha, świąd skóry, ciemniejszą barwę moczu i zmiany w kolorze stolca. Choroba utrzymuje się nawet do pół roku i niestety nie znamy lekarstwa, które przyspieszyłoby usunięcie wirusa z organizmu. Pacjent musi się oszczędzać oraz dbać o odpowiednią dietę i nawodnienie.

 

WZW A nie powinno być ignorowane – to groźna choroba, której powikłania mogą doprowadzić nawet do śmierci. Wirus może doprowadzić do np. nadostrego zapalenia wątroby czy aplazji szpiku. Najskuteczniejszą metodą, aby uniknąć ryzyka zachorowania jest zaszczepienie się jeszcze przed wyjazdem. Pierwszą dawkę szczepionki należy przyjąć najpóźniej 2-4 tygodnie przed podróżą. Bezwzględnie powinno się również przestrzegać zasad higieny – spożywać tylko butelkowaną wodę oraz odpowiednio przygotowaną żywność.

Cholera

Zaraźliwa choroba układu pokarmowego, którą można zarazić się po spożyciu skażonego pożywienia. Osoba chora skarży się na nudności, wymioty i biegunkę. Brak podjęcia szybkiego leczenia może doprowadzić do śmierci. Według danych WHO, cholera rozprzestrzenia się głównie w państwach Afryki i w Azji. Od kilku lat dostępna jest szczepionka przeciwko cholerze, a zapobiec chorobie można przede wszystkim przez zachowanie zasad higieny i picie wyłącznie przegotowanej lub butelkowanej wody na terenach, gdzie choroba występuje masowo.

Wirus Zika

Przenoszony przez komary, wywołuje u ludzi groźna gorączkę Zika. Jej pierwszy przypadek odnotowano w Brazylii, ale wkrótce potem także w innych krajach Ameryki Południowej, a nawet Północnej. Po ugryzieniu przez zainfekowanego komara, u chorego w przeciągu tygodnia mogą wystąpić: gorączka, wysypka, bóle mięśni i stawów, gorsze samopoczucie i zapalenie spojówek. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przypomina jednak, że objawy choroby występują jedynie w 25 proc. przypadkach. Mimo łagodnego przebiegu, gorączki Zika nie można lekceważyć. Wirus jest bardzo niebezpieczny dla osób o osłabionej odporności i zmagających się z innymi chorobami, w szczególności jednak dla kobiet w ciąży. Jak wynika z danych WHO, Zika może negatywnie wpływać na płód i prowadzić do małogłowia, a także zwiększa śmiertelność noworodków. Walka z wirusem Zika jest o tyle trudna, że do dziś nie opracowano składu ani kompleksowego lekarstwa, ani skutecznej szczepionki. Aby zapobiec zachorowania, należy przede wszystkim chronić się przed ugryzieniem przez komary – stosować środki odstraszające, nosić zakrywającą ciało odzież oraz zainstalować w domach moskitiery. Główny Inspektorat Sanitarny zdecydowanie odradza kobietom w ciąży lub planujących ciążę wyjazd do krajów, gdzie występuje wirus Zika, czyli państw Ameryki Południowej i Środkowej (m.in. Wenezuela, Meksyk, Haiti, Jamajka), Azji Południowo- Wschodniej (m.in. Tajlandia, Indonezja), wybrzeża Pacyfiku (m.in. Filipiny, Fidżi) i niektórych krajów afrykańskich (m.in. Gabon).

Ptasia grypa

Wirus ptasiej grypy występuje głównie w Azji, choć jej przypadki odnotowano także w Europie. Objawami ptasiej grypy są bóle gardła i mięśni, gorączka oraz zapalenie spojówek. Ta groźna choroba przenoszona jest przez migrujące ptactwo wodne, dlatego w ramach profilaktyki należy unikać kontaktu z chorymi ptakami, ich piórami i odchodami. W niektórych państwach można się zarazić również przez kąpiel w wodzie, która została zanieczyszczona odchodami chorego ptactwa. Aby uniknąć zachorowania należy również spożywać jedynie odpowiednio przygotowany drób – wirus nie jest przenoszony w ugotowanych jajkach czy mięsie.

Dżuma

Choć najwięcej ofiar ta choroba pochłonęła w średniowieczu, to do dzisiaj odnotowuje się przypadki zachorowań w Afryce, Azji i Ameryce Południowej, zwłaszcza w Brazylii. Dżumę przenoszą szczury, a człowiek zaraża się nią poprzez pchły lub drogą kropelkową. Choroba występuje w różnych postaciach: dymieniczej (powiększone węzły chłonne tworzą bolesne dymienice pod powierzchnią skóry), płucna (zaliczana do najgroźniejszych i najbardziej zakaźnych chorób, w przypadku braku podjęcia leczenia prowadzi do zgonu w przeciągu pięciu dni) oraz posocznicowej (bakterie występują również we krwi chorego, co powoduje śmierć w ciągu trzech dni). Dostępne szczepionki chronią niestety jedynie przed postacią dymieniczną. Aby ochronić się przed postacią płucną i posocznicową, należy dbać o przestrzeganie zasad higieny, unikać kontaktów ze zwierzętami i stosować środki odstraszające owady.

Wirus Ebola

To niezwykle groźna choroba, która prowadzi do śmierci poprzez wykrwawienie chorego nawet w 90 proc. przypadków. Gorączka Ebola występuje przede wszystkim w państwach rozwijających się, jednak przypadki zachorowania odnotowano już w Ameryce Północnej i Europie. Do zarażenia może dojść drogą kropelkową, a sama choroba początkowo przypomina grypę – występują wysoka gorączka oraz bóle mięśni i głowy, ale też brzucha i klatki piersiowej, wysypka, wymioty i biegunka. W miarę rozwoju choroby, dochodzi do krwotoków wewnętrznych i krwawień z jam ciała, a nawet zaburzeń psychicznych. Leczenie gorączki jest o tyle trudne, że do dzisiaj nie opracowano składu skutecznego lekarstwa, a lekarze mogą jedynie łagodzić objawy. W lipcu 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia, że naukowcom udało się opracować skład szczepionki, dającej niemal 100 proc. skuteczność.

Fundacja Aby żyć

ul. Mogilska 40

31-546 Kraków

 

KRS: 0000276006

NIP: 675-13-59-851

REGON: 120435736

Adres do korespondencji:

ul. Krasińskiego 1/638

DH Jubilat

31-111 Kraków

 

Kontakt w sprawie kampanii:

kzm@abyzyc.pl

Fundacja posiada status Organizacji Pożytku Publicznego