To groźna choroba zakaźna, którą wywołuje pałeczka duru brzusznego. Bakterie te znajdują się w wodzie i pożywieniu skażonych wydzielinami osób chorujących i nosicieli. Choroba występuje na całym świecie, lecz szczególnie groźna jest w krajach rozwijających się, gdzie standardy przyrządzania i podawania posiłków nie są wystarczająco restrykcyjne. Szczególnie niebezpieczne są kraje Afryki Północnej, Ameryki Południowej i Azji (zwłaszcza Indie). Co roku na dur brzuszny choruje ponad 20 milionów osób, z czego 200 000 pacjentów umiera. Bardzo istotne jest szybkie rozpoczęcie leczenie, bo śmiertelność chorych, którzy nie przyjmują leków, wynosi aż do 30 proc.
Choroba przebiega w kilku fazach. W pierwszej występują: wysoka temperatura, bóle brzucha i głowy, krwotoki z nosa, silny kaszel. Drugą fazę wyróżnia wysypka, dwubitne tętno, powiększona wątroba, węzły chłonne i śledziona, uciążliwa biegunka. Trzeci etap to już niestety powikłania związane z chorobą – zapalenie mózgu lub kości, posocznica, delirium. Ta faza może zakończyć się albo śmiercią pacjenta, albo powolnym powrotem do zdrowia.
Aby zapobiec zachorowaniu, należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania posiłków oraz napojów. Lekarze zalecają również szczepienie profilaktyczne. Występuje ona w trzech formach – doustnej (najmniej skuteczna), podawanej podskórnie (dwie dawki w odstępie miesiąca oraz dawka uzupełniająca po pół roku) lub szczepionki polisacharydowej (przyjmowana jednorazowo, chroni przez trzy lata, później należy przyjąć dawkę przypominającą). Szczepionkę należy przyjąć najpóźniej tydzień przed potencjalnym narażeniem na pałeczki duru brzusznego.